Kaikille ruskettumisen iloa ei ole suotu eikä tarkoitettu. Minä olen yksi niistä.

Tajusin viimeistään siinä vaiheessa olevani hyvin vaalea hipiäinen kun ala-asteen opettaja antoi minulle lempinimen "Kalkkilaivan Kapteeni". Olin ensimmäisellä luokalla (kiitti vaan). Vuosiin aurinko ei ottanut tarttuakseen ihooni muuten kuin palamisen merkeissä. Ei ennen kuin kävin parikymppisenä solariumissa. Se vissiin "rikkoi" ihoani sen verran että jopa normi aurinko tarttui ensimmäistä kertaa sen jälkeen minuunkin. Ei paljoa, mutta olin onnellinen siitäkin vähästä. :) Mutta se oli kuitenkin niin vähän että se joka näki minua vain harvemmin ei edes huomannut minun ruskettuneen. Toisin kuin eräs tuttavani joka tuntui tulevan pavuksi heti kun näkikään auringon. Päivittelin kateellisena hänelle asiasta aina kesäisin ja yksi kerta hän tajusi paljastaa "salaisuutensa". Kertoi syövänsä beetakaroteenia. Auttaa kuulemma ruskettumaan ja suositteli minuakin kokeilemaan. Luontaistuotekaupoissa on myynnissä useita tuotteita ruskettumiseen esim. Karovit

Karovit-normal.jpg

mutta tuossa ja monessa muussa vastaavassa on beetakaroteenia vain vähän, 6mg. Tuote mitä tuttuni söi (Aurinko Plus) sisälsi 25mg.

 

aurinkoplus-normal.jpg

Suositteli aloittamaan syönnin keväällä kun aurinko rupeaa paistamaan ja lopettamaan syksyn tullen. Minähän tein työtä käskettyä. Ja sehän tehosi! En miksikään mega pavuksi tullut mutta rusketuin tällä kertaa näkyvästi. Jee! Kerkesin syödä tuota Aurinko plussaa 3 kevät/kesä jaksoa ennen kuin oli pakko lopettaa tänä keväänä.

Kärsin nimittäin melkein koko tuon ajan päänahan kutinasta ja hiusten lähdöstä. Sinänsä pieni vaiva moneen muuhun sairauteen yms verrattuna, mutta silti.. =/ Aluksi alkoikin aika pienenä kutinana ja ei todellakaan heti noiden tablettejen aloittamisen jälkeen. Loppu kesästä ensimmäisenä vuotena. Ensimmäinen ajatus oli tietenkin hilseestä johtuva ja marssin ostamaan hilseshamboota. Ensimmäinen puteli ei tehonnut joten ostin toista merkkiä.. ei mitään. Kutina paheni pikkuhiljaa aina kesän edetessä ollen syksyllä hiuksia repivän piinaavaa ja aiheuttaen päänahkaani talikönttejä jotka harjan osuessa niihin purkautuivat todella pahanhajuista nestettä purkautuen! =/ Mainitsin asiasta anopilleni joka suositteli testaamaan apteekista saatavaa Nizoralia.

nizoral-normal.jpg

Varmaan ihan hyvää ainetta, mutta minun kutinaani se ei tehonnut. Niinkuin ei muutkaan apteekista ostamani shampoot/hoitoaineet. Eikä pari parturiliikkeistä ostamani aineet. Jotkut tehosi aina niitä käytettäessä siihen kutinaan, mutta eivät pitkällä aikavälillä. Kutina palasi kun aineen lopetti. Kutinaa ei lopettanut myöskään saunassa käyntien vähennys eikä hiusten pesujen harvennus. Mikään ei tehonnut ja kutina vaan paheni ja paheni. Varsinkin syksyä kohti. Aina oli kuitenkin jaksoja jolloin kutina helpotti ja häipyi ja erehdyin luulemaan että sen kertainen aine tai muu kokeilu tehosi, mutta ei, aina se helvetinmoinen kutina takaraivolla palasi. Joka kerta kutina koveni nopeampaa entä edellisellä kerralla. Tänä keväänä se alkoi heti sellaisella voimalla mitä se oli yleensä ollut vasta loppukesästä. Olin tulla hulluksi heti alkujaan ja kirosin hiukseni alinpaan helvettiin ja suunnittelin kohta vetäväni siilitukan jos asiaan ei tule ratkaisua. Ja juu en käynyt lääkärissä. Kuulin vastaavia tapauksia ketkä olivat menneet kutinan ja hiusten lähdön takia lääkäriin ja olivat vaan todenneet että "onhan sulla vielä tukkaa runsaasti" ja antaneet listan apteekista saatavista hoitavista aineista. Kokeilemalla kuulemma vaan apu löytyy. No, sitä jo tein joten ajattelin että turha edes vaivautua vastaanotolle. Ei sieltä ennenkään mitään apuja mihinkään ole saatu. =/ 

Tänä kevääni tajusin kuitenkin yhden asian kun mietin miks se aina välillä on poissa taas palatakseen. Ilmat! Tajusin että lämpimällä kutina alkoi/paheni ja kylmällä parani. Rupesin jälleen etsimään tietoa netistä uuden tiedon murun saatuani ja törmäsin netissä TÄHÄN (linkki) sivustoon. Tuolla artikkelin aika lopussa sanotaan näin:

MONET SAIRAUDET verottavat hiuksia. Esimerkiksi kilpirauhasen liika- tai vajaatoiminta, liiallinen A-vitamiinin saanti tai raudanpuute saattavat aiheuttaa sulkasadon.

Tuosta rupesin miettimään tuota a-vitamiinia ja kun en saanut päähäni mistä sitä saa niin googletin. Wikipediassa luki mm a-vitamiinista että beetakaroteeni muuttuu elimistössä A-vitamiiniksi. Siinä vaiheessa mun suu loksahti että voiko olla?! A-vitamiinin liika-annostus. Voi vihtori! Se hiton Aurinko plus mitä oon ruvennut syömään kun ilmat lämpenee eli aurinko rupeaa paisteleen ja lopettanut kun ilmat kylmenee ja aurinko painuu mailleen. Sehän sopi oireiden alkamis ja loppumis ajankohtaan kuin nappi otsaan!

homerDou-normal.jpg

Voiko ratkaisu olla niin yksinkertainen? No kyllä voi. Kutina ja polte hävisi kun lopetin sen tabun syömisen. Ei kait siinä. Mieluummin olen vaikka koko loppuelämäni Kalkkilaivan Kapteeni kuin kärsin puolet vuodesta siitä jumalattomasta poltteesta, kutinasta, hillittömästä hiusten lähdöstä ja talikönteistä päänahassani!

Picture%20069-normal.jpg

HII O HOI!